tisdag 2 februari 2010

Det blir trångt under världsutställningen

Den svenska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai - som den såg ut när jag såg den sist, för ett par veckor sedan.

Jag vill (som så många gånger tidigare) tipsa om Ola Wongs krönika i SvD från igår. Han försöker måla upp en bild av hur trångt det kommer vara under världsutställningen i Shanghai. Och han har en poäng. Det här med köer är inget man sysslar med i Kina, så jag tror att det kommer att vara bitvis kaotiskt under på EXPO-området under tiden första maj till sista oktober.

Men det är inte den mest intressanta poängen i hans artikel, det är nämligen:

- Hur svårt det kommer vara för de olika deltagarländerna att sticka ut när alla har ungefär samma budskap - bättre och mer uthållig stadsplanering. Och Sverige har långt ifrån störst budget. Det jag har sett och hört av den svenska paviljongen och utställningen inger dock förtroende.

- Att Shanghaiborna - som varit hårt prövade av byggen och störningar under de senaste åren - efter EXPO:t kommer få ett riktigt fint bostads- och affärsområde på den yta där världsutställningen varit. Och att de kommer att ha ett nytt och fint tunnelbanesystem.