torsdag 27 maj 2010

Första månaden med Expo - några bilder

Det har redan gått nästan en månad sedan världsutställningen i Shanghai öppnade sina portar. Här kommer några bilder som sammanfattar dessa dagar från den svenska paviljongens horisont.

Öppningen av Expo 2010 inleddes redan på kvällen den 30 april med ett gigantiskt fyrverkeri, som sannolikt slog alla tänkbara rekord i den vägen, både gällande utformning och krutmängd.


Den svenska paviljongen i kvällsol den 30 april. Nästa dag öppnade portarna till Expo:t, och så här lite folk har det nog inte varit framför paviljongen sedan dess.


Man kan tycka vad man vill om Dalahästen som symbol för Sverige, och vad Dalahästen kommunicerar om Sverige till den kinesiska publiken, men dessa två exeplar är en succé hos besökarna.




Den 1 maj invigdes den svenska paviljongen av handelsminister Ewa Björling (som är den minister som har ansvar för Sveriges deltagande i världsutställningar).




För att knyta an till den kinesiska traditionen att måla ögat på lejonet vid en lejondans för att få det att börja dansa fick handelsministern måla ögat på en av Dalahästarna för att inviga paviljongen. Dalahästen i fråga började dock inte dansa.


Entrérummet till den svenska utställningen. Här får besökarna bekanta sig med några bilder från de svenska vardagen.
I det första rummet i utställningen visas utmaningarna som snabb ekonomisk utveckling för med sig, men också hur Sverige lyckats ta itu med dessa utmaningar...

...och vända dem till framgång. Genom samarbete, innovation och kärlek till naturen.



I nästa rum visas en massa bra svenska lösningar. Där finns också ett stort IKEA-kök som får symbolisera köket som hemmets hjärta och hur många av de svenska lösnignarna för hållbar stadsutveckling hänger ihop med vardagen i köket. Detta rum är ett av de mest populära, både för att man kan sitta och ha picknick, men också för att...


...man får åka rutschkana! Köerna till rutschkanan var inledningsvis å långa att man nu varit tvungen att begränsa öppettiderna för denna del av utställningen.


Rutschkanan - som är designad av Ulf Rollof - går hem hos både unga och gamla, och skall visa på lekfullhetens betydelse för kreativitet och innovation.