tisdag 8 september 2009

Volvo blir kinesiskt?


(Bild från China Car Times )

Jag läser i SvD Näringsliv att den kinesiska biltillverkaren Geely är på god väg att köpa Volvo Personvagnar. I läsarundersökningen på sajten är 70% av de som svarat negativa till en sådan utveckling. Det framgår förstås inte varför, men får man tro kommentarerna till artikeln handlar det om svenska nationella intressen, och att kineserna bara är ute efter tekniken och kommer att stänga fabrikerna i Sverige.

Läser samtidigt ett inlägg i China Car Times från den 13 augusti, där köpet redan framstår som snudd på ett ”done deal”.

Det är förstås inte helt osannolikt att köpet går igenom och Volvo blir ett kinesiskt företag. Att produktionen då gradvis flyttas till Kina är väl då inte heller helt osannolikt. Flera av kommentarerna till inlägget på China Car Times verkar dock mena att detta är slutet för Volvos goda renommé som en säker bil med hög kvalitet. Själv undrar jag om den risken är så stor. Geely är nog, förutom Volvos teknik, mest intresserade av att köpa ett starkt varumärke med gott rykte. Att börja tillverka sämre Volvobilar vore ju att förstöra det mödosamt uppbyggda varumärket. Och som en av kommentarerna på China Car Times-inlägget påpekar: Det är ju inte så att kineserna med flit bygger dåliga bilar, och att de därför automatiskt kommer att börja producera dåliga Volvobilar. Kinas bilindustri är i behov av bättre know-how och teknik, något som ett förvärv av Volvo skulle kunna ge dem.

Vad många i Sverige inte vet är att faktiskt redan finns kinesiska Volvo-bilar. Chang’an tillverkar sedan ett par år tillbaka Volvo (främst S40) på licens i Chongqing.

Rekommenderad läsning:

Tidigare inlägg här på Blå Lotus om Shanghais bilmässa och varumärkesförvirringen.

Silicon Hutongs inlägg från i mars i år om de problem som plågar bilbranschen i Kina, bland annat fragmentering och regionalisering: China's Auto Reform: One Foot on the Gas, One Foot On the Brake.

onsdag 2 september 2009

Mer om internet i Kina

Jeremy Goldkorn skriver på Danwei om en krönika som han skrivit för The Telegraph: "China's Internet: the wild, wild east". Det är intressant läsning, om hur kineserna själva, och framförallt de unga, ser på och använder sig av nätet.


I krönikan trycks det på en punkt som ofta förbises i väst när man pratar om internetcensur i Kina, nämligen:
Chinese government Net censorship works not because it's impossible to open websites the government does not like, but because it's inconvenient to access those sites.
So most Chinese net users, who go online primarily for entertainment, don't notice and don't particularly care about censorship, as long as they can chat to their friends, play games, listen to music and watch videos.


Den sista meningen, som Telegraph hade strukit i den publicerade versionen, löd:
Their dystopia is more Brave New World than 1984.

Hänvisningen syftar på Aldous Huxleys framtidsroman (som heter Du sköna nya värld på svenska) där befolkningen hålls under kontroll med konsumtionshysteri och hedonistiska nöjen snarare än naket fötryck - i kontrast till George Orwells ännu mer berömda dystopi 1984.

Kritikern Neil Postman har följande att säga om parallellerna:

(...) Orwell feared that the truth would be concealed from us. Huxley feared the truth would be drowned in a sea of irrelevance. Orwell feared we would become a captive culture. Huxley feared we would become a trivial culture.(...)

Referensen till dessa två dystra visioner av mänsklighetens framtid är förstås rätt tillspetsad, men den belyser det grundläggande problemet. Så länge folk får hålla på med sina vardagsnöjen och känner sig tillfreds med det är de mindre benägna att ställa till problem.

Denna poäng kring den kinesiska internetcensurens grundläggande filosofi har gjorts i tidigare inlägg på denna blogg, och fortsätter att vara relevant.


Men Goldkorn avslutar med att konstatera att internet i Kina, med alla sina fel och brister, ändå är bättre än ingenting. Att det trots censur och blockerade sajter fortfarande kan vara en nagel i ögat på korrumperade tjänstemän och en kanal för öppenhet i ett land som inte är bortskämt med varken eller.



_______________________________________

Det har varit snålt med inlägg här på Blå Lotus under sommaren, och så lär det förbli ett tag framöver. Jag kommer att vara ganska mycket i Sverige och ha annat för mig under hösten, så bloggen får ligga lite på is. Men till nästa år - när världsutställningen drar igång i Shanghai - hoppas jag komma igång igen med mer frekventa inlägg.