tisdag 8 juni 2010

Otur för staden Changchun - namnbyte enda utvägen?

Läser ett hejdlöst inlägg på Shanghaiist om staden Changchun(长春), provinshuvustad i Jilin-provinsen, som av någon helt oförklarlig anledning blivit blockerad på kinesiska internetsajter. Det handlar alltså om att det inte längre går att få några sökresultat på namnet/ordet Changchun.

Tydligen har ordningen återställts igen, men inlägget innehåller ganska intressanta inblickar i hur den kinesiska internetcensuren fungerar. För det första är det ju ingen som vet exakt hur den fungerar, och för det andra verkar rättsäkerheten (föga förvånande) vara helt obefintlig. Om du blivit blockerad är det, tough luck, bara att bita ihop och byta namn:
"[...] service personnel do not have the authority to understand why [certain words have been blocked]. We recommend you change your name." säger internetportalen Tencent om saken. Detta är alltså den rekommenderade utvägen för en provinshuvudstad med 3, 68 miljoner invånare, att byta namn!
Tydligare än så kan den Kafka-artade absurditeten inte bli.

Inlägget rapporterar att den troliga förklaringen är att Changchun skrivs med samma tecken som namnet på chefen för kommunistpartiets propagandaorgan, och att han helt enkelt inte ville att folk skulle kunna söka på hans namn hursomhelst. Tidigare likande incidenter involverar orden morot och temperatur, som på kinesiska innehåller samma tecken som några av de högsta ledarna har i sina namn.

Shanghaiist: Changchun is first Chinese city to be GFWed

(för den som undrar står förkortningen GFW för the Great FireWall, det mest kända smeknamnet på Kinas internetcensurapparat. "GWFed" är man alltså om man blivit filtrerad bort genom detta system)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar