onsdag 3 mars 2010

Röster höjs för att avskaffa hukou-systemet

Nyligen publicerade 11 dagstidningar i Kina ett gemensamt upprop där man uppmanar regeringen att skynda på avskaffandet av hukou-systemet. Man skriver förstås inte att man vill avskaffa det, även om det är andemeningen, utan man uttrycker sig i mer försiktiga termer av ”speeding up reform of the system”.
Uppmaningen kommer inför sammanträdena i Nationella Fokkongressen (NPC) och CPPCC (de s.k. lianghui) som påbörjas senare denna vecka. Man menar att systemet är orättvist, okonstitutionellt och att dess avskaffande skulle främja tillväxten och skapa större inhemsk efterfrågan på varor och tjänster.

Systemet med hùkǒu户口, registrering av alla invånare har en flertusenårig historia i Kina och indelningen i landsbygds-hukou och stads-hukou spelade en viktig roll för genomförandet av planekonomin efter det kommunistiska maktövertagandet. I linje med många andra kommunistiska stater utvecklade man hukou-systemet till ett slags ”inrikes pass” vars syfte var att begränsa befolkningens rörlighet och hindra folk från att bosätta sig var det ville. Den strikta åtskilladen mellan stadsbor och landsortsbor hade också katastrofala följder under massvälten som följde på Det Stora Språnget, då miljontals människor på landsbygden svalt ihjäl medan stadsbefolkningen klarade sig hyfsat. Hukou-systemet indelade Kinas befolkningen i en urban medelklass som åtnjöt många fördelar och en landsbygdsunderklass utan samma tillgång till dessa fördelar.

Systemet har gradvis liberaliserats under reformperioden, då miljontals fattiga landsbygdsbor har sökt lyckan i storstäderna. Men systemet begränsar fortfarande rörligheten såtillvida att migrantarbetare utan lokalt hukou förvägras sjukvård, sociala förmåner och skolgång för sina barn i de städer där de lever och arbetar. Det talas om att så många som 200 miljoner kineser lever som ”illegala arbetare” på orter där de inte är registrerade. De kinesiska termen är nongmingong 农民工" (ung. "landsbygdsarbetskraft").

Man kan ha viss förståelse för viljan att reglera var människor bor och arbetar i ett sådant väldigt land som Kina med en så stor befolkning och så stora klyftor mellan stad och landsbygd, men systemet är i grunden orättvist och har orimliga konsekvenser. Det är dags att avskaffa det, vilket man gjort på prov på vissa ställen, bl.a. här i Shanghai.

BBC News: China editorials call for end to residency permit rules

China Daily: Speed up reform of household registration, say newspapers

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar