onsdag 6 maj 2009

Thank you for smoking

Ännu ett fynd efter att ha plöjt några av de mest lärvärda bloggarna om Kina:

Imagethief rapporterar om ett påbud från de lokala myndigheterna i ett län i Hubeiprovinsen som vill att man på lokala myndigheter ska röka mer. Syftet verkar inte vara att genom ökad ohälsa så att säga öka genomströmningen av personal på offentliga arbetsplatser, istället är tanken att öka intäkterna från cigarettskatt. Påbudet, som genomdrivs med hot om böter, gäller endast lokalt producerade cigaretter.

Detta låter förstås helt absurt, särskilt mot bakgrund av att rökförbud på offentliga platser redan införts på vissa håll i Beijing och ryktas vara på G även i Shanghai. Men i det kinesiska folkdjupet är det en vanligt spridd uppfattning att rökning faktiskt är bra för hälsan. Så tjänstemännen i Hubei lär nog puffa på.

Det hela blir ännu mer absurt när det visar sig att myndigheterna i en annan del av Hubeiprovinsen för något år sedan prövade ett liknande påbud kring spritkonsumtion, då för att understödja en lokal spritproducent.

Till saken hör att det som parti- och myndighetsfolk i Kina har rykte om sig att vara riktigt bra på är just att röka och dricka, gärna på det offentligas bekostnad. Så från ett inkomstperspektiv blir det nog en lyckad kampanj.

Jag rekommenderar varmt att läsa originalinlägget “Hubei is a party province, and we don't mean politically” för ytterligare fyndigheter om en brandingstrategi för Hubeiprovinsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar