torsdag 12 februari 2009

Den som gapar efter mycket…

I måndags var det Lantern Festival, som markerar slutet på det kinesiska nyåret. Detta firas förstås med ännu mer fyrverkerier. Som utlänning i Kina är det bara att plocka fram hjälm och öronproppar(...igen), gömma sig bakom sandsäcksvärnet och hoppas att man slipper en direktträff mot vardagsrumsfönstret. Lite trött börjar man bli. Vid det här laget har det smällt i ungefär två veckors tid. Man får söka tröst i att det inte är samma grad av alkoholpåverkan involverad när kineser fyrar av sina fyrverkerier som när svenskar gör det. Vi klarade oss utan skador i år (också).

Samma tur hade inte Kinas statliga TV-bolag CCTV i Beijing. De riktade fyrverkerierna något fel och satte eld på grannhuset, det ännu inte invigda Mandarin Oriental-hotellet, som helt sonika brann upp. En fantastisk bild på eländet här.

CCTV: s nya huvudkontor har fått mycket uppmärksamhet för sin spektakulära utformning och imponerande storlek. Byggnaden som nu brunnit ned var ett annex. 600 brandmän deltog i släckningsarbetet, som försvårades av att byggnaden är 159 meter hög, och brandbilarnas stegar bara når 98 meter. Polisen hade tydligen avrått från fyrverkerierna, och har nu gripit den ansvarige och några till. Det hela skulle vara närmast skrattretande om det inte var för att en brandman omkom under arbetet.

Läs om detaljerna i SvD och Shanghai Daily.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar