fredag 6 februari 2009

Shanghai världens fjärde högsta stad

Min personliga favorit bland Shanghais höga hus. Shanghai World Financial Center, 492 meter högt, med världens högst belägna utkiksplattform. Byggnaden öppnades officiellt i augusti 2008. De översta våningarna rymmer Shanghais Park Hyatt, med en spektakulär utsikt från restaurang och bar på 91:a respektive 92:a våningen. (Eget foto)

Nej, rubriken syftar inte på den kuperade terrängen, vilket vem som helst kan intyga som besökt denna topografiskt handikappade stad som inte har en endaste liten kulle vid horisonten (oftast har vi ingen horisont heller, den är dold i smog eller dis), men väl på stadens imponerande skyline.

Tidskriften Forbes har nyligen rankat världens högsta städer, och tittat på vilka städer som har flest byggnader högre än 700 fot (= 213 m). Föga förvånande är New York högst, som har 35 byggnader högre än 213 meter. På andra plats kommer Hong Kong, och Shanghai ligger tätt efter på fjärde plats, med 21 byggnader som kommer över denna magiska (?) gräns.
Hela listan ser ut så här:
1. New York
2. Hong Kong
3. Dubai
4. Shanghai
5. Chicago
6. Shenzhen
7. Tokyo
8. Houston
9. Singapore
10. Los Angeles
Världens högsta byggnad, Burj Dubai (burj = arabiska för torn), nådde sin planerade högsta höjd på 818 meter den 17 januari 2009, men det hade länge varit hemligt hur högt det skulle bli.
I Shanghai har stadens 20 högsta hus alla tillkommit efter 1998, då Jinmao Tower invigdes. Det finns idag tre byggnader i Shanghai som är högre än 1000 fot (=305 m), och 18 som är mellan 700 och 999 fot, dvs mellan 213 och 305 m.
Högsta huset i Shanghai, och i hela Kina (exklusive Taiwan, som ju visserligen ”är en del av Kina”) är Shanghai World Financial Center (SWFC), eller ”flasköppnaren” som den ibland kallas. Med lite lokalpatriotism och en smula kreativ matematik är huset faktiskt högst i världen: om man betänker att Burj Dubai ännu inte är invigt, och att taket på Taiwans högsta byggnad Taipei 101 bara är på 449 meter (de översta 60 metrarna är en antenn), så… Nåja, det är kanske att ta i, det skiljer ju ändå mer än trehundra meter till Burj Dubai, men SWFC har i alla fall världens högst belägna utkiksplats, på 474 meter…
Listan på de tio högsta städerna inkluderar fyra amerikanska städer, och de övriga sex städerna ligger i Mellanöstern och Asien, dvs. den del av världen där den ekonomiska expansionen varit som kraftigast de senaste två decennierna. Men sannolikt ser världens skylines annorlunda ut om 20 år. Flera storslagna projekt planeras i såväl USA som i Dubai, Saudiarabien och i Ryssland. Även Shanghai planerar för en ny jätteskrapa på 632 meter, som till på köpet blir granne med de två befintliga giganterna SWFC och Jinmao Tower i ett slags superskrapornas gyllene triangel.
Men allt detta ligger förstås bortom den nuvarande ekonomiska krisen, som satt flera av byggplanerna på paus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar