onsdag 25 februari 2009

Payback time

Vad ska vi bygga här? Klimatsmarta hus betalade med amerikanska dollar, eller hus byggda enligt beprövad kinesisk teknik, där värme och kyla läcker ut som ur ett såll?

Läser i Newsweek att den kinesiska regeringens klimatsamordnare Gao Guangsheng har föreslagit att USA och andra industrialiserade länder ska böta för att man smutsat ner jorden med sina koldioxidutsläpp under de senaste decenniernas ekonomiska utveckling. Böterna skulle gå till Kina och c:o, för att finansiera insatser för att begränsa deras framtida koldioxidutsläpp.

Tanken är inte ny; den industrialiserade världen har ett trovärdighetsproblem när den efter årtionden av smutsig tillväxt förväntar sig att utvecklingsländer ska ta det ansvar som i-länderna aldrig tog. Och om man kan komma förbi bilden av hur Barack Obama lämnar över en portfölj med 350 miljarder USD om året, vilket motsvarar den 1 % av USA:s BNP som Gao tyckte var lämplig, till president Hu Jintao så är tanken kanske ändå inte helt orimlig.

Som det påpekas i artikeln har Kina trots de senaste trettio årens rekordtillväxt, och det faktum att man förra året gick om USA som den största utsläpparen av växthusgaser, ännu sina värsta misstag framför sig. Och man får mycket större utväxling per dollar på de klimatsmarta investeringarna om de kan bakas in i planeringen för Kinas industri- och storstadsutbyggnad än om de ska läggas på att i efterhand rätta till de misstag som gjorts i väst. Och för atmosfärens skull spelar det ingen roll var klodioxidutsläppen minskas, så länge de minskar.

Men de amerikanska skattebetalarna, som i dessa dagar ser hur regeringen har sina stimulus-spenderbyxor på, är troligen inte så sugna på att skicka 350 miljarder dollar om året till Kina. Det föreslås dock i artikeln att det hela skulle kunna lösas på mer lättsmälta sätt, t.ex. genom att USA och Kina tar gemensamma initiativ och att USA delar med sig sina framsteg inom den teknologi som är nödvändig för att skära ner utsläppen och göra Kinas utveckling grönare.

Det hela låter kanske som en fullständigt utopisk tanke, men Kina och USA är de värsta utsläppsbovarna och sitter i samma båt. Kanske är det en bra idé att de hjälps åt att ro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar