måndag 20 april 2009

Byggstart för den svenska paviljongen i Shanghai

Så här kommer den att se ut, den svenska paviljongen vid världsutställningen 2010 i Shanghai.



Nästa år är det världsutställning i Shanghai. Detta kan man omöjligt ha missat som boende här, eftersom hela staden är tapetserad med reklam för evenemanget, och hela stadsbilden präglas av allt arbete med att upprusta infrastrukturen. Utställningen pågår från första maj till sista oktober nästa år, och man räknar med runt 70 miljoner besökare, varav de allra flesta kommer att vara kineser. Att döma av hur förberedelserna går kan man vänta sig att världsutställningen kommer att bli ett gigantiskt evenemang där alla världens länder gör sitt bästa för att tävla om kinesernas uppmärksamhet.


Även Sverige är med, även om det länge såg lite tveksamt ut med svenskt deltagande i Shanghai World Expo. Det fanns inget större politiskt intresse för deltagandet, och det var först efter påtryckningar från näringslivet som arbetet kom igång. Nu är det dock ”på rull”, och idag togs de första spadtagen för paviljongbygget i en särskild ”Ground Breaking Ceremony”.





Den svenska regeringen representerades av handelsministerns statssekreterare Gunnar Wieslander, som bl.a. högtidligt lade ner ett antal symboliska föremål i en slags tidskapsel som ska finnas i paviljongen och representera Sverige och de svensk-kinesiska relationerna. Bland föremålen fanns porslin från ostindiefararen Götheborg, en Ericsson-telefonlur från 1800-talet, en kopia av dokumentet som etablerade Sveriges diplomatiska relationer med Folkrepubliken Kina år 1950 och en Pippi Långstrump-docka.



Efter tal av Generalkommissarien för det svenska deltagandet, Annika Rembe, och av Mr. Wu, vicedirektör för Shanghais Expo 2010-byrå firades markbrytandet med dansande grävmaskiner.




Potentater på rad. Från vänster: kinesisk potentat; Annika Rembe, generalkommissarie för det svenska deltagandet; Mr.Wu från Expo-byrån; statssekreterare Gunnar Wieslander; Bengt E Johansson, Sveriges Generalkonsul i Shanghai; kinesisk potentat.




Grävmaskinerna, som kommer från sponsorsföretaget Volvo, dansade till nykomponerad svensk musik, och utförde en intressant balett i leran, avslutad med att ballonger i de svenska färgerna släpptes mot himlen. Lite annorlunda och ganska underhållande.




Kinesiska värdinnor i Sverigedräkt - en försmak av vad den svenska paviljongen kommer att bjuda på.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar