onsdag 22 april 2009

Jackie Chan trampar i klaveret

Om det är någon kinesisk skådespelare som vi har hört talas om i väst så är det nog Jackie Chan, actionstjärnan från Hong Kong. Det är dock svårt för oss att förstå vilken megakändis han är i Kina. Och nu har han trampat i klaveret, enligt SvD.

Som deltagare i en paneldiskussion vid årets Bo’ao Forum på Hainan (samma evenemang som statsminister Fredrik Reinfeldt förra året anlände till iförd pikétröja…) lär Chan ha sagt att kineser behöver kontrolleras, och att för mycket frihet kan leda till kaos och oreda. Detta har lett till en massiv kritikstorm i Hong Kong och på Taiwan, som intressant nog är de exempel på kaotiska platser med för mycket frihet som Chan har invändningar mot.

Det är ganska lätt att avfärda Chans kommentarer, han är en superkändis som naturligtvis har att vinna på att hålla sig väl med makthavarna på fastlandet, som ju delar hans utgångspunkt. Men faktum är att Chans åsikter verkar delas av många kineser. Häromdagen skrev jag om det starka stödet för internetcensur i Kina som är ett exempel på detta. Och för någon månad sedan skrev jag ett inlägg om hur demokrati jämställs med kaos när kinesiska makthavare får bestämma.

Imagethief presenterar flera intressanta tolkningar av händelsen, alltifrån att kommentarerna misstolkats till att Chan är ett typiskt exempel på hur eliterna i det nya klassamhällets Kina ser på massorna. Den viktigaste kanske ändå är: “nothing that pop-culture celebrities say should be taken particularly seriously”

2 kommentarer:

  1. Jag tycker populärkulturella stjärnor kan säga mycket klokt. Politiker däremot är till större delen idioter.

    SvaraRadera
  2. Det är klart att popstjärnor inte är diskvalificerade från att ha bra åsikter. Däremot händer det ju ganska ofta att de förväntas säga något klokt om saker som de kanske inte kan eller vet så mycket om, och då blir det lätt paj.

    De politiker som jag träffat i mitt jobb är till största delen mycket duktiga och slipade personer med ganska vasst intellekt. Jag tror inte man klarar sig till en fötroendevald post utan vissa förståndsgåvor.

    SvaraRadera