söndag 29 mars 2009

Glad trälbefrielsedag!

Det må ha kommit i skuggan av ”Earth hour” – men igår firade tibetanerna en ny helgdag. Det var nämligen ”trälbefrielsedagen”, en muntert klingande helgdag som instiftades tidigare i år av myndigheterna i den [nominellt] autonoma regionen. Avsikten är att högtidlighålla minnet av den kinesiska ”befrielsen”, då en miljon tibetaner slapp ur det träldomens ok som pålagts dem i det medeltida feodala förtryckarsamhället. Detta är åtminstone den bild som den kinesiska regimen vill kabla ut till omvärlden. Det är dock mycket tveksamt om de flesta tibetaner känner någon större lust att fira. Särskilt inte mot bakgrund av den kampanj för att ”slå hårt” mot separatister som pågått under årets början.

Kinas regering är inte omedveten om att de flesta i väst har en radikalt annorlunda bild av situationen för tibetanerna före den kinesiska invasionen (och efter invasionen också, förstås). Men frågan är om de på allvar tror att de lyckas förändra den bilden genom den här typen av klassisk tungfotad propaganda.

Den stora massan av kineser, som ju är den verkliga publiken för propagandan, bryr sig förmodligen ganska lite om situationen i den autonoma regionen, och i den mån de vet något om förhållandena där är det förstås regimens bild de har fått sig till livs. Där framställs Kinas insatser för tibetanerna som en gigantisk modernisering av ett hopplöst efterblivet samhälle, åtföljt av infrastruktursatsningar och inflyttningen av tusentals kineser som hjälper till att driva på regionens utveckling.

Den bilden delas dock av få utanför Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar