onsdag 11 mars 2009

Supermakterna ansikte mot ansikte (?) i Sydkinesiska sjön

Bilden är ett montage. Personerna (och fartyget) på bilden har inget med händelserna nedan att göra.



En av gårdagens headline stories på CNN var sammanstötningen mellan ett amerikanskt fartyg och fartyg ur den kinesiska flottan i sydkinesiska sjön. Enligt The Daily Telegraph ska de kinesiska sjömännen ha ”moonat” det amerikanska fartyget. De kinesiska fartygen ska också ha lagt sig i vägen för det amerikanska fartyget, trakasserat det på olika sätt och hindrat det från att ta sig ifrån platsen. Det amerikanska fartyget, som tillhör flottan men bemannas av civil understödspersonal, var på ett spaningsuppdrag i syfte att kartlägga havsterrängen för ubåtar i området. Amerikanska företrädare menar att fartyget var på internationellt vatten.


Det är dock först idag som kinesiska media rapporterar om saken, och då är nyheten inte själva händelsen, utan den protest som regeringen riktar till USA. Föga förvånande har Kina en helt annan bild av händelseförloppet, och betraktar mycket riktigt platsen där den ägde rum som en del av ”sitt intresseområde”. Man ser inte med blida ögon på amerikansk närvaro.
Med sedvanlig retorisk finess meddelar den kinesiske talesmannen att “the US claims are gravely in contravention of the facts and confuse black and white. They are totally unacceptable to China."Något om moonande ingick dock inte i China Dailys rapport, som intressant nog betonade att händelsen troligen inte skulle komma att påverka kinesisk-amerikanska relationer.


Man får väl anta att amerikanerna hade så pass mycket koll på var de befann sig att de i detta fall har rätten på sin sida, men när man ser fartyget så undrar man, precis som Danwei, vad det är för sorts fartyg egentligen. Påminner det inte lite om skurkens fartyg i Bondfilmen Tomorrow never dies?


Det finns en intressant (och såvitt jag kan bedöma, intierad) diskussion kring händelsen på FAS Strategic Security Blog.


Frågan har diskuterats länge, om det oundvikliga i en militär konfrontation mellan USA och Kina. Detta som en följd av Kinas ökade möjligheter och ambitioner till power projection, som det heter på amerikanskt militärlingo. Vi ska troligen vara glada att det än så länge bara handlar om att man ”moonar” varandra…








1 kommentar:

  1. Hahaha, det var inte igår man hörde talas om "the noble art of mooning".
    /Håkan

    SvaraRadera