onsdag 18 mars 2009

Världens 20 värsta städer att jobba i…

…men Shanghai är inte med på listan. Vilket väl är vad man kan vänta sig. Så illa är det faktiskt inte här.

Men i mitten på listan hittar vi fem kinesiska storstäder efter varandra:
12: Guangzhou
13: Tianjin
14: Suzhou
15: Qingdao
16: Shenzhen

I samtliga fall handlar det om framförallt förorenad miljö, men även om avsaknaden av rekreations- och serviceutbud inriktat mot västerlänningar samt avlägsenhet (dvs dåliga flygförbindelser). Det är lite talande att nr.12 och nr.16 hade som förmildrande omständighet att de ligger så nära Hong Kong…

Den enda av dessa städer som jag besökt är Suzhou, och jag kan förstå varför den finns med på listan. Suzhou har faktiskt ett oförtjänt bra rykte, underblåst av det gamla kinesiska ordspråket ”I himlen finns paradiset, på jorden Suzhou och Hangzhou”( 上有天堂,下有苏杭). Dess lovsångare pratar lyriskt om de vackra trädgårdarna och de gamla kvarteren och de pittoreska kanalerna, men så fantastiska är de faktiskt inte. Och de väger knappast upp ”downtown Suzhou”, som bara är en enda stor dammig bilkö.

Listan är sammanställd av konsultföretaget ORC Worldwide, som hjälper företag skräddarsy förmåner och kompensation till expats, så det är ur det perspektivet som listan är sammanställd. Man har uteslutit krigszoner från urvalet, så Kabul och Bagdad är s.a.s "utom tävlan".

Men även om Shanghai inte är med, kan man ju fundera på vad som skulle ligga i stadens vågskålar, lite längre ner på listan.

Saker som gör Shanghai till en ”difficult city”:
- Dålig livsmiljö (luftföroreningar och allmänt bristande hygien)
- Trafiksituationen (både för risken att hamna i en olycka och för att det står still i rusningstrafiken)
- Klimatet - i kombination med bristande byggstandard (svinkallt på vintern, outhärdligt varmt och fuktigt på sommaren)

I balansens namn ska man väl säga att det finns saker som är fantastiska med Shanghai, och som gör det väl värt att leva här. Kanske framförallt att man får se det kinesiska undret på nära håll, och uppleva en dynamik och framtidstro som man inte finner i Europa.
Sedan finns det ju många bekvämligheter här, som ett rikt utbud av restauranger och barer, och att det kostar förhållandevis lite att unna sig saker. Så klaga ska man ju egentligen inte, även om man gör det ändå ibland...


Vilken stad var värst på listan? Lagos i Nigeria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar